De wilde zwanen

De naam de wilde zwanen is gebaseerd op een sprookje van Andersen.  Het vertelt over een prinsesje en haar 11 broers die verstoten worden door hun stiefmoeder.

Haar 11 broers worden door haar stiefmoeder veranderd in wilde zwanen. Het prinsesje wordt weggestuurd. In haar droom vertelt een fee haar hoe ze haar broers kan bevrijden. Ze moet brandnetels plukken en tot vlas stampen met haar blote voeten. Hier moet ze 11 hemden van weven. Tijdens dit werkt mag ze niet spreken.

Uiteindelijk lukt het haar en veranderen de zwanen weer in prinsen.

Voor het hele sprookje: https://www.andersenstories.com/nl/andersen_sprookjes/de_wilde_zwanen

Het is een sprookje wat vooral gaat over liefde, moed en uithoudingsvermogen.

Dit sprookje is me altijd bijgebleven vanwege de positieve boodschap. Ook al lijkt een situatie soms uitzichtloos toch is er altijd hoop.

Tijdens mijn opleiding tot tekentherapeut raakte ik nog meer geïnteresseerd in het sprookje. Een sprookje kan tijdens coaching of therapie prachtig ingezet worden.  Vaak dient het dan als metafoor voor een bepaalde situatie in het leven van de client.

Sprookjes spreken over allerlei thema’s die zowel kinderen als volwassenen aanspreken. Denk aan leven en dood, verlies, eenzaamheid, (behoefte aan) liefde, rivaliteit, jaloezie, de donkere kanten van de mens (onszelf).

De held(in) in sprookjes (de prinses in dit geval) wordt niet ontzien, ze moet door de situatie heen en door zelf te handelen, in beweging te komen, komt ze tot oplossingen. Hierbij wordt ze geholpen door “magische” wezens.

Net zoals de held(in) in sprookjes volgen wij ons eigen levenspad met onze blokkades, moeilijkheden, verdriet en pijn. Maar ook met ons eigen innerlijk weten, kracht en ook hulp en ondersteuning van mensen om ons heen.  Door dit gespiegeld te zien in een sprookje ontdekt de client zijn/haar eigen antwoorden.

Eigen ganzenbord