Tekentherapie voor volwassenen

Ook voor volwassenen kan tekentherapie uitkomst bieden. 

 Als woorden tekort schieten, je opziet tegen lange gesprekken. Of juist als je gewend bent veel woorden te gebruiken kan het een hele waardevolle manier zijn om eens op een ervaringsgerichte manier naar je hulpvraag (klacht) te kijken. Naar aanleiding van deze hulpvraag maak je een tekening, collage, schildering enz.

Een tekening (beeldend werk) vertelt altijd iets over zijn maker. Alleen al het proces van creƫren laat veel zien over je (onbewuste)patronen, hoe reageer je bijvoorbeeld, als iets niet lukt zoals je wilt.

Beeldend werken spiegelt dat wat in ons leeft, ons nu bezig houdt. Het nodigt uit met onszelf, met ons onderbewustzijn in gesprek te komen. Om onze emoties te uiten en ook laat het ons emoties zien waar we ons misschien niet eens bewust van zijn. Het brengt verwerkingsprocessen op gang.

Het laat onze sterke kanten zien, onze kwaliteiten, dat wat we kunnen inzetten om te helen. Ons zelfhelend vermogen. Maar ook dat wat we nog moeilijk vinden, onze valkuilen, dat waar we nog in kunnen groeien.

Ook zorgt het ervoor dat we op afstand kunnen kijken naar onze hulpvraag. Even afstand nemen kan ervoor zorgen dat we op een meer objectieve manier naar onze hulpvraag kunnen kijken.

Ik zal vragen stellen over je tekening, samen analyseren we wat jij in beeld hebt gebracht.

Naast creatieve werkvormen wordt er gebruik gemaakt van geleide visualisaties, voice dialogue en lichaamswerk.  Zo wordt tekentherapie een ervaring waarbij we hoofd, hart en handen aanspreken.  Denken, voelen, willen en doen!

Zo kom je tot inzichten die je verder kunnen helpen.

Tekenvaardigheid of creativiteit is hiervoor absoluut niet nodig.

Wanneer?

Als jij:

  • wilt onderzoeken; Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik
  • meer ontspanning wilt ervaren in je leven
  • je grenzen wilt leren herkennen en aangeven
  • wilt werken aan zelfvertrouwen
  • je zelfhelend vermogen wilt aanspreken om te helen
    • bij bv burn out klachten, verdriet, pijn, verlies, somberheid, stress, onverwerkte ervaringen uit het verleden
  • (hoog)sensitiviteit als kracht wilt ervaren

Enz