Tekentherapie

Tekentherapie is een vorm van individuele beeldende, psychosociale therapie. We maken gebruik van verschillende materialen, je kunt denken aan: potlood, verf, ecoline, houtskool, klei, collage, krijt, waskrijt enz.  En verschillende technieken.

Naar aanleiding van je hulpvraag of klacht maak je een beeld, tekening of vorm.

Door de situatie te “tekenen”  maak je zichtbaar wat je op dit moment bezig houdt. Het laat (oude)  patronen zien. Het laat zien waar je (nog) niet zo goed in bent. Maar ook wat je al wel goed kunt, jouw kwaliteiten, die je kunt inzetten om te helen. Ook maak je je gevoelens zichtbaar.

Als tekentherapeut ben ik specialist in het lezen van de tekentaal. Tekentaal is de taal van tekens. Ik help je je “tekening” te onderzoeken. Door samen de tekentaal te lezen en vragen te stellen aan en over het beeld bijvoorbeeld.  Door de tekening samen te lezen en op een afstandje naar je klacht/ probleem te kijken, ontstaan nieuwe perspectieven voor een oplossing van je hulpvraag. Ook kan er verwerking op gang komen.

Naast tekenen, schilderen, kleien enz. maak ik ook gebruik van lichaamsexpressie, voice dialogue, ontspanningsoefeningen, visualisatie en associatietechnieken.

Tekentherapie is gebaseerd op o.a. de psychologie van Jung, de kunstzinnige therapie van Steiner, de psychosynthese van Assagioli en het werk van Greg Furth, die een wetenschappelijke studie deed naar het effect van werken met tekeningen.